1. U bent hier:
  2. Home
  3. paramaribo
  4. Stad

Paramaribo: een indrukwekkende stad

In Paramaribo treft men een exotische miniatuurwereld die bestaat uit een tropische mix van bevolkingsgroepen, godsdiensten en culturen. Paramaribo heeft een  bruisend stadsleven met kenmerkende gebouwen opgetrokken in 17de Eeuwse Nederlandse stijl, afgewisseld met moderne hotels en kantoorgebouwen.  De historische binnenstad van Paramaribo staat op de lijst van werelderfgoed van Unesco.

Paramaribo kent een unieke verscheidenheid in architectuur, culturen en godsdiensten en is een van de weinige plaatsen ter wereld waar men moskeeën, hindoe tempels, synagogen en christelijke kerken vreedzaam naast elkaar aantreft. Een stadstour onder begeleiding van een gids is daarom een must. U zult hierdoor kennismaken met de prachtige architectuur en levendige historie van Paramaribo.

Bezoek waterkant

De bekende Waterkant is dé ontmoetingsplaats voor inwoners van Paramaribo en de plek waar dus altijd wel wat is te beleven. Zowel in de koloniale tijd als anno 2014 heeft de Waterkant een belangrijke rol gespeeld in het sociale en culturele leven van Paramaribo. Er liggen belangrijke gebouwen aan de straat als het Hoekhuis (op de hoek met het Onafhankelijkheidsplein), grote koloniale woningen, de Centrale Bank van Suriname, de Waag en de Lutherse Kerk. Sinds kort is er een promenade aangelegd waar het heerlijk flaneren is. Kleine kiosken, eetkraampjes, banken en bomen een populaire bestemming voor de lokale bevolking en toeristen.

Shoppen in Paramaribo een bijzondere ervaring

In de binnenstad van Paramaribo kunt u prima terecht in vlak bij elkaar gelegen straten als de Domineestraat, Jodenbreestraat, Maagdenstraat en Steenbakkerijstraat. Daar kunt u uitgebreid shoppen in de vele diverse winkels en grote warenhuizen. En alles is op loopafstand van Hotel Krasnapolsky.

Paramaribo Centrum biedt verrassend veel voor de shoppende bezoekers. Het centrum van Paramaribo kent een grote diversiteit aan kleine en grote winkels. Alles is er te verkrijgen en voor de toerist voor betaalbare prijzen.  En tijdens het shoppen kunt u de tientallen fraaie monumentale panden bewonderen.

Bent u liefhebber van rondstruinen op een markt, dan is een bezoek aan de grote Centrale Markt in het centrum van Paramaribo, aan de Waterkant, een aanrader. Daar zijn ruim 3.000 vaste kramen met vlees, vis en groente, maar ook kruiden, dranken en huishoudelijke artikelen. Op de eerste verdieping kunt u zich een weg banen over smalle paadjes waaraan vele overvolle kledingkraampjes zijn opgezet. De markt is van maandag tot en met zaterdag van vijf uur in de ochtend tot vijf uur in de middag toegankelijk. En ook de Centrale markt bevindt zich op loopafstand van Hotel Krasnapolsky.

Uniek om mee te maken: Owru Yari (oudejaarsdag)

De Surinaamse jaarwisseling is uitgegroeid tot een topattractie van internationale allure. Toeristen en familieleden uit de hele wereld komen feestvieren in Paramaribo. “Oud en Nieuw” is dé gelegenheid om oude vrienden te ontmoeten en nieuwe vrienden te maken!

De stad zindert van opwinding en op 31 december trekken tienduizenden mensen ‘s ochtends naar de historische binnenstad voor de traditionele pagara-estafette. Om alle kwade geesten te verjagen, ontsteken ondernemers en winkeliers één voor één lange matten van miljoenen opgerolde “rotjes”. Het Chinese knalvuurwerk begint precies om 12 uur ‘s middags en bedekt gaandeweg het wegdek in het centrum met een rood tapijt. De Oud en Nieuw viering in Suriname is uniek in de wereld en haalt zelfs het CNN- nieuwsoverzicht.